Skoči na glavno vsebino

PRIREDITEV OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

V torek, 24. decembra 2019, smo na OŠ Frana Metelka Škocjan imeli kulturno prireditev ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Naslovili smo jo:

P O M L A D       N A P R E D K A            
      S A M O Z A V E S T I        
        R O J A K O V              
      P O G U M A                  
      I D E J                      
  D O M O L J U B J A              
    Z A V E D N O S T I  

 

 

       
                                   
            V   Š K O C J A N S K I

 

 

                  D O L I N I    

Voditelja Pia Lahne in Blaž Lenart sta nas povabila, da smo zbrano sledili programu. Najprej so nam devetošolci Maja Gorenc, Neli Klevišar in Jan Brulc predstavili plebiscit v Škocjanu, kjer se je leta 1990 kar 92,3 % tistih, ki so se volitev udeležili, odločilo, da naj republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država. Na ta prelomni dogodek v slovenski zgodovini nas je spomnil v svojem govoru tudi župan g. Jože Kapler. V leto 1848, ko se je v škocjanski fari podpisovala peticija za Zedinjeno Slovenijo, so nas z odigranim prizorom popeljali devetošolci: Davor Lenčič, Matic Kirar, Žiga Matko, Nuša Pungerčar, Klemen Rupar, Simon Tičar in Neja Vene. Naš slavnosti govornik g. dr. Stane Granda, ki je največji poznavalec omenjenega obdobja in hkrati naše krajevne zgodovine, nam je osvetlil del naše preteklosti, na katero smo lahko ponosni. Njegov govor nas je resnično prevzel: »… Dragi učenci. Škocjan ni velika vas. Marsikdo v Sloveniji ne ve zanjo. Vseeno pa se morate zavedati, da je v naši državi zelo malo krajev, ki bi dali tako in toliko pomembnih ljudi. Skoraj gotovo je v tem pogledu Škocjan prvi na Dolenjskem in med vodilnimi v Sloveniji. Ta ugotovitev in trditev pa ni vzrok, da bi lahko postali bahavi in domišljavi. Ne, to je za vse nas velika obveza. Vsak dan se moramo spraševati, ali smo vredni nasledniki tako velikih in znamenitih prednikov. Metelko, Zalokar, Knoblehar, Jerman in še številni drugi, ki jih danes ne moremo omeniti, so to lahko postali, ker so bili pametni in pridni tudi njihovi sovaščani. Od vsakega od nas je odvisno, kako bomo v prihodnosti živeli. Treba se je učiti, treba je delati, treba je biti pošten in dober do soljudi. Enotnost ne pomeni, da vsi enako mislimo, enotnost pomeni, da se spoštujemo zlasti takrat, kadar se v vsem ne strinjamo. To je bistvo pameti in napredka. …« Ga. ravnateljica se mu je za njegov prispevek k prireditvi zahvalila s pozornostjo (slika naše šole, ki jo je narisala osmošolka Blažka Lesjak in med iz šolskega čebelnjaka).

Sedmošolec Vid Pleterski, ki je v Knobleharjevem letu mnogokrat izvrstno odigral njegov lik, nas je s pomočjo projekcije (pripravila ga. Irena Pleterski – vodja Knobleharjevega leta na OŠ Frana Metelka) popeljal skozi 17 najpomembnejših dogodkov, s katerimi smo na naši šoli obeležili Knobleharjevo leto 2019. Ignacij Knoblehar se nam je zahvalil, da ohranjamo spomin nanj in nam zaželel, da pogumno in srčno hodimo po poti življenja … S ponosom nam je predstavil Frana Metelka in nas popeljal v leto 2020 – Metelkovo leto.

Proslavo so z ubranim petjem pod vodstvom zborovodja g. Milana Pavliča obogatili učenci mladinskega pevskega zbora, ki so nam zapeli Zdravljico, N’coj je pa lep večer in Naš Knoblehar. Navdušeno smo spremljali igranje Ele Zupet na klarinet, Tereze Zupet na violino in Lucije Ane Povše na klavirsko harmoniko.

Ob zaključku prireditve nam je ga. ravnateljica Irena Čengija Peterlin namenila nekaj svojih misli in nam zaželela vse lepo v prazničnih, počitniških dneh ter vse dobro v novem letu 2020.

Ekipo za pripravo prireditve ob dnevu samostojnosti in enotnosti smo sestavljali: Jan Cerle, Vida Cizel, Anemari Kapler, Janja Lesjak, Igor Pangrčič, Irena Pleterski in Jelka Županec.

Zapisala: Anemari Kapler

Foto: Jan Cerle

(Skupno 651 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost