Skoči na glavno vsebino

ČE KRUHEK PADE TI NA TLA,

POBERI IN POLJUBI GA

V letošnjem šolskem letu se natečaj osredotoča na hrano. Razmišljali boste o hrani.

Izgube  hrane  in  odpadna  hrana  sta  daljnosežen  problem.  Po podatkih Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (The Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO) po vsem svetu vsako leto zavržemo približno 1,3 milijarde ton hrane, kar je tretjina vse hrane, proizvedene za prehrano ljudi. Končni potrošniki v bogatih oz. razvitih državah vsako leto povprečno zavržejo 95−115 kilogramov hrane na osebo, medtem ko se v revnejših državah oz. državah v razvoju na leto zavrže povprečno 8−11 kilogramov hrane na osebo.

»Odpadna hrana« in »izgube hrane« sta najpogostejša izraza, vendar ne pomenita povsem iste stvari. »Izguba hrane« se običajno nanaša na hrano, izgubljeno v zgodnejših fazah pridelave, kot so nabiranje, skladiščenje in prevoz. »Odpadna hrana« se nanaša na živila, ki so primerna za prehrano ljudi, vendar jih pogosto zavržejo med predelavo, v trgovinah ali pa jih zavržemo potrošniki.

Leta 2018 je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 68 kg hrane, skupaj smo v Sloveniji v letu 2018 zavrgli 139.900 ton odpadne hrane.

Več o natečaju si lahko preberete na povezavi: https://www.zpms.si/programi/evropa-v-soli/ https://www.facebook.com/evropavsoli/

Učenci lahko sodelujete na literarnem, likovnem, fotografskem, video natečaju in  na internetnem natečaju.

Skupaj s svojimi mentorji bodite ustvarjalni.  

Za EVŠ na naši šoli: Marinka Cerinšek, Mateja Korenič

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost