Skoči na glavno vsebino

Projekt Unescova priložnosti: STARA igr(ač)a ZA NOVO veselje

Kot UNESCO šola smo se tudi letos odločili, da se odzovemo povabilu k projektu Stara igrača za novo veselje, ki ga organizira Osnovna šola Zreče. S hitrim tempom življenja se je tudi življenje otrok zelo spremenilo. Stvari hitro zastarijo in postajajo otrokom nezanimive, na drugi strani pa so otroci zasuti z novostmi, ki so jim predstavljene tako, da so jim neizmerno všeč. Starši seveda želijo otrokom ugoditi, a so z izpolnjevanjem njihovih želja povezani tudi stroški.

Izvedli smo ga tako na Podružnični šoli Bučka kot na matični šoli Frana Metelka Škocjan v božično-novoletnem času. Z okrožnico in letakom, ki je bil na vidnem mestu na steni šole, smo učence obvestili o projektu in jih povabili k sodelovanju

Od ponedeljka, 9. 12. 2019, do srede, 11. 12. 2019, so se zbirale različne igrače, knjige, družabne igre in ostali pripomočki, ki so se jih otroci doma naveličali. Vse stvari so morale biti ohranjene, čiste, cele, uporabne, predvsem pa delujoče. Za vsak prinesen predmet so učenci prejeli kartončke. S temi kartončki pa so si lahko v času zamenjave izbrali željen oz. željene predmete.

Prostovoljke so pomagale pri pripravi sprostitvenega kotička in tako postavile vse zbrane predmete na ogled.

V četrtek, 12. 12. 2019, je potekala izmenjava predmetov na podružnici. Na matični šoli pa smo izmenjavo izvedli v petek, 13. 12. 2019.

Na podružnični šoli je aktivno sodelovalo 20 učencev, izmenjali pa so si 36 predmetov.

Na matični šoli pa je sodelovalo 105 učencev, izmenjali pa so si 189 predmetov.

Izrazi na učenčevih obrazih so nam povedali, da so nad dogodkom navdušeni, učitelji pa smo bili zadovoljni, da smo lahko učencem, ki so želeli sodelovati pri projektu, polepšali dan. Po izmenjavi so nekateri učenci povedali, da bodo izbrano igračo poklonili bratcu, sestrici, bratrancu ali sestrični in tako polepšali mesec december še komu drugemu. Projekt je dobro uspel in še enkrat se je pokazalo, da ni nikoli prezgodaj ali odveč, da mlade spodbudimo k premišljenemu ravnanju z materialnimi stvarmi in tako posledično privzgojimo pozitiven odnos do okolja in skrb zanj ter trajnostni način življenja.

Zapisala:
Tina Jančar

Škocjan, 19. 12. 2019

(Skupno 85 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost